Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak
8.1.2009, Pavel Koza, aktualita
Dnes byla na veletrhu CES (Computer Electronics Show) představena specifikace pro nový typ paměťových karet, který by měl v budoucnu nahradit stávající karty typu SDHC.
sirandrew (29) | 8.1.200923:51
2TB je sice pěkné, ale v PDA nevyužitelné. Mám 2GB kartu a nevím co tam - 1024x víc prostoru mě děsí. Kdyby se vývojáří flash pamětí radší zaměřili SSD.
Odpovědět0  0
CommanderZ (117) | 9.1.200921:42
Ja mam 16 GB a taky jsem jeste nezaplnil vic jak 9 GB. Mam tam hudbu, par programu a her a nejaky knizky. Na filmy nemam cas a tak zbytek zeje prazdnotou. I kdyz je pravda, ze kdybych mel jeste dvakrat vetsi, tak uz tam muzu nakopirovat vsechnu svoji hudbu, coz s tou 16 bohuzel nejde (ted si tam automaticky synchronizuju vsechno co ma ve WMP **** nebo *****). Ale vyuziti pro vic jak 60 giga uz si fakt nedovedu predstavit.
Odpovědět0  0
CommanderZ (117) | 8.1.200917:02
Uz se tisim na MicroSDXC :) A doufam ze kompatibilita pujde zajisti zase nejakym patchem nebo aktualizaci systemu jako tomu bylo s SDHC.
Odpovědět0  0
Jivo (1) | 8.1.200914:22
No, nebal bych se toho. Staci pouzivat dobrou adresarovou strukturu a je vse OK. Take si nejak vymyslet pravnej nazev souboru. JA treba u fotek pouzivam rrwwnazev, kde rr je rok, ww je tyden a nazev je nazev. U dalsich pouzivam standartne klicddmmyypopis. Sice jsou pak nazvy trosku vetsi, ale pak je v tom prehled. Da se pak hledat vyhledavacem. Ale pozor, ted treba zjistuju, ze mam klice jedno zivotni_pojsitka jednou pojistka_zivot a pak generali_ No, to se bude muset doladit. :-) ale pro predtavu, muj adresar s Daty bez filmu, ale s fotkama ma 79GB, 104682 souboru a 3904 adresaru a vyznam se v tom vpoho a hledani jde. Jenom nestiham zarazovat veci z pomocneho NEW, ktery se stale rozrusta. Ale tady to nebude o tom, ze se to bude plnit vetsim poctemsouboru, ale spise jejich vetsi velikosti. Kdyz si vzpomenu na prvni zvukove soubory mam dojem v mov formatu, co se kopirovali po kusech na 1,4MB diskety. :-) Jo a FAT nema omeseni 32GB. To je nesmysl MS. Donedavn ajsme pouzival i 200MB FAT. Ted, co UBUNTU nemam problem s NTSF jsem presel .Ale system je stale na FATce jako 20GB partions z duvosu rychle opravy z DOSu.
Odpovědět0  0
Pavel Koza (555) | 8.1.200914:56
No bez systemu to rozhodne nejde, ale jako byvaly spravce IT se obavam, ze takove jednani je vyjimkou. Dobre je to videt napriklad na fotkach (ty se zatim dost blbe indexuji, na rozdil od dokumentu, takze tam je radove horsi vyhledavani). Typicky user prijede z dovolene a protoze ma s sebou 3 pametove karty, cvakal digitalem jak o zivot. Pak prijede domu a na sve uzasne velke 1 TB pole naleje vsechny fotky bez ladu a skladu, maximalne nejak pojmenuje tu hlavni slozku. Cim zaroven ty fotky videl naposledy, protoze predstava, ze za 2 roky zacne prochazet a tridit tisice fotek, je dost nerealna, obzvlast kdyz z kazdeho vyletu prida dalsi davky... :) Proste dokud je misto, tak se plni, netridi a nemaze a kdyz je disk plny, tak uz je vesmes pozde neco delat. Ne, ze by to neslo technicky, ale malokdo si vezme na 14 dni dovolenou, aby se prohrabal terabytem dat...
Odpovědět0  0
Kato_ce4you (28) | 8.1.200919:29
Ja teda fotky mam v adresari d:\foto a adresare mam ve tvaru napr. 2008_12_24-Vanoce a uvnitr uz fotky klasicky ala dsc0562.jpg (nebo jak to Canon vlastne uklada). Pojmenovavat primo fotku nazvem - to by me teda nebavilo - obzvlaste kdyz patrim do kategorie, jak Pavel napsal - na dovolenou fotak a notas a placam a placam a placam... (ted uz nastesti nemusim tahat notas - na 16GB SDHC kartu se toho na 10mpx fotak vejde dost :) ). A predstava, ze bych ty tisice fotek mel popisovat - to nehrozi... staci, ze vim v jakem je to adresari... Nebo jestlis to myslel takhle jako ja - popisovani pouze adresaru, tak OK :) A na ty fotky se obcas clovek podiva - to je jedinne smysluplne vyuziti z meho pohledu Windows Sidebaru - nahodne prehravani fotek z adresare foto :D No a ze by se ve fotkach nedalo orientovat bez takovehle struktury - vzdyt od ceho mam Exif - trebas Picasa s nim co se tyce trideni, tak pracuje z meho pohledu moc sympaticky. A za par let predpokladam, ze ve fotaku bude standardne primo integrovana GPS --> do Exifu se hodi souradnice porizene fotky a zase se bude tridit lip :) (ostatne uz ted to par fotaku nebo snad mobilu umi). A zaplacat to daty nebude vazne problem. Jestli pred par lety mely filmy standardne trebas 600MB, dneska je to DVD, BD... tak to bude zase umerne - na 2TB kartu se vejdou 3 filmy a nazdar :D Jo a v tom adresari foto mam svych 28.270 fotek :o) Od roku 2003 :)
Odpovědět0  0
Kato_ce4you (28) | 8.1.200913:10
Tyyy jo - to je o hodne vetsi kapacita, nez ma vetsina soucasnych pocitacu vubec k dispozici :) Kazdopadne specifikace --> bude to tady nejdriv kdyz to dobre pujde, tak za pet let imho, spis daleko pozdeji... Ale to hlavni, proc sem vubec pisu - jak je teoreticka maximalnli kapacita SDHC? 32GB? To snad ne.. to je "jenom" omezeni FATky, ne?! Realna maximalni kapacita je podle me vetsi - otazka zni - jaka? Prave ty 2TB? Nechce se mi verit, ze by byl takovy skok mezi SDHC max 32GB a SDXC s 2TB a nic mezitim nebylo..
Odpovědět0  0
Kato_ce4you (28) | 8.1.200913:11
Aha ­- tak si hned sam odpovim na otazku ­- BINGO ­- opravdu by maximum SDHC melo by 2TB ­- teda aspon dle Wikipedie http:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Secure_Digital_card#SDHC
Odpovědět0  0
Pavel Koza (555) | 8.1.200913:39
Podle toho, co jsem četl, tak se jedná o omezení účelové. Microsoft například softwarově omezuje maximální velikost FAT32 oddílu na 32 GB, i když teoreticky je možné mít ten oddíl až 2 TB, a nutí NTFS. Spíš je to podle mně proto, že FAT32 má ještě jedno a v době digiálního videa a HD filmů větší omezení, a sice maximální velikost souboru 4 GB. Uvidíme, už brzo uvidíme, jak se s tím vypořádají, protože 32 GB SD karty jsou za dveřmi a že by to byla na pár let konečná kapacita se mi nechce věřit...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.